Passenger Terminal Expo 2012

Passenger Terminal Expo, sajam i konferencija posvećen svjetskim aerodromima i aviokompanijama, održan je u Beču od 18. do 20. aprila. Organizaciju ovogodišnjeg događaja, četrnaestog po redu, prihvatili su Bečki aerodrom, IATA i organizacija Skytrax, koja se bavi istraživanjima u zračnom prometu. Passenger Terminal Expo obuhvatio je četiri oblasti: dizajn, menadžment, sigurnost i tehnologije.
Sajam na kojem se predstavilo više od 150 izlagača iz cijeloga svijeta, pružio je mogućnost posjetiteljima da vide i isprobaju posljednje inovacije iz oblasti zrakoplovne industrije.
Sajam su posjetili i predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Bila je to idealna prilika za nas da se upoznamo sa najnovijim proizvodima, uslugama i tehnologijama vezanim za putnički terminal i aerodrom općenito.
Passenger Terminal Expo, osim sajamske izložbe, obuhvatao je i velike konferencije, koje su se sastojale od panel diskusija i predavanja, gdje je učestvovalo više od 200 govornika iz zrakoplovne industrije. U toku trajanja sajma održano je niz prezentacija na temu promjene aerodroma i približavanja putnicima i njihovim potrebama, unapređenja aerodromskih usluga i poboljšanja aerodromskog iskustva putnika. Između ostalih, kao govornici učestvovali su i izvršni direktori aerodroma u Parizu, Minhenu, Frankfurtu, Amsterdamu, Budimpešti i Torontu.
U okviru sajma održana je i ceremonija „Skytrax World Airport Awards 2012“, dodjela nagrada najzaslužnijim aerodromima prema različitim kategorijama. Prema mišljenju putnika, a bazirano na anketama provedenim u proteklih deset mjeseci, u kategoriji najbolji aerodrom u Evropi, nagradu je dobio aerodrom Schiphol u Amsterdamu!